Jesus – En Närmare Titt På Vem Han är – Del 5

Jesus – gav sitt liv för oss!

Att Jesus är unik är ingen överdrift, vi hittar ingen som vi ens kan jämföra med! Och det som gör Jesus så helt annorlunda, är att Han istället för att låta oss gå förlorade, själv tar vårt straff. Vilken Gud vi har!
 

      Jesus gav sitt liv frivilligt

Mark 8:27-33, Matt 26:53-54,

Jesus visste varför Han kom till jorden. Han kom för att ge sitt liv för oss. Jesus talar vid flera tillfällen om att Han skulle dö och sen uppstå på tredje dagen. Han tillrättavisade Petrus när han inte kunde tänka sig att Jesus skulle dö, och Han avstod frivilligt från att kalla på himmelens änglaskaror när soldaterna tog honom tillfånga! Ingen tog Jesus liv – Han gav det frivilligt!

      Jesus dog för oss

Jes. 53:2-7

Jesus gav sitt liv för att vi skulle få leva ett evigt liv tillsammans med Honom. Men priset var högt. Han blev slagen och misshandlad på ett sätt som är svårt för oss att tänka sig in i. Man slog honom med piskor av läderremmar som var försedda med benbitar. Han fick 39 piskslag, och när en historieskrivare från den här tiden skulle beskriva hur en som gått igenom den romerska pryglingen såg ut, så skrev han så här:”…ådrorna blottades….muskler, senor och tarmar hos offret blev synliga.” Sen hånade man honom, kallade honom för kung och tryckte ner en krona av törnen på huvudet. Sen slog man honom i ansiktet och i huvudet, och efter det beordrade man honom att bära pålen som han skulle hänga på. På Golgata kulle spikar man upp honom med stora sextumsspik genom underarmar och ben. Där fick han hänga i sex timmar, i oerhörd smärta, i gassande sol utan vatten.  Ända tills Han ger upp andan och dör.

Jesus visste vad Han var tvungen att gå igenom, och när Han såg hade allt detta framför sig blev Hans ångest så stor att han svettades blod. Jesus blev övergiven av alla  – till och med Gud själv. Han ropar ut: Min Gud, min Gud varför har du övergivit mig? Dessförinnan har Judas bedragit honom, och Hans lärjungar svikit honom. (Liten hemläxa: Läs Mark.15 & 16 om korsfästelsen och uppståndelsen.)

 

      Det var kärleken som drev honom

Rom. 5:8, Joh. 3:16-17, Joh.14:6, Kol.2:13-14

Det var Guds kärlek till dig som fick Jesus att ge sitt liv. Tänk, så älskad du är! Han kunde inte se dig bli evig fördömd, utan valde att öppna en utväg, en väg tillbaka till Gud! Det enda du och jag behöver göra är att ta mot det som Han har gjort, att helt enkelt säga; Tack Jesus för att du tog min synd. Tack för att också mina synder var uppspikade där på Golgata! Tack för att jag nu kan få leva för evigt med dig!

      Djävulen blev fullständigt besegrad!

1 Joh. 3:8, Upp 1:18. Luk. 10:18-19

Det som hände på korset var att Jesus fullständigt besegrade satan. Fienden fråntogs all makt och alla vapen. Det enda som gör att han idag kan fortfarande kan fördärva människors liv, beror på att vi människor tillåter hans framfart. Men han är en gång för alla besegrad, Jesus har nycklarna till helvetet, och om vi tror på Jesus får vi leva i Hans seger på alla områden. All synd och all sjukdom är besegrad! (mer om detta när vi i nästa studie talar om Jesu uppståndelse)

 

      Han är vårt föredöme

Jes. 53:7, Fil.2:5-11, Hebr.12:2-3

Det är mycket som kan sägas om Jesu död, och inte minst kan man förundras över på vilket sätt Jesus gick igenom allt det här. Han ödmjukade sig inför Gud och blev lydig. Han gjorde Guds vilja. När människor hånade så svarade han inte igen, och när bödlarna hängt upp honom på korset, så säger Han: Fader förlåt dom, för dom vet inte vad de gör. Han visade att han kunde tänka på andra och inte bara på sig själv, i sin mest plågade stund. Han sa: Johannes: Se din mor: Alltså: ta hand om min mamma, nu Johannes. En sådan karaktär finns bara hos Gud! Han är vårt föredöme! Hebreerbrevet säger att vi ska se på hur Jesus kunde gå igenom allt, det ger oss kraft så vi inte ger upp när det blir jobbigt i våra liv. Jesus har vunnit segern åt oss!

Samtalsfrågor:
Är det svårt att tänka sig in i vilket lidande Jesus gått igenom?
Vad är det i alla påskhändelser som just nu talar mest till dig?

Hur ska vi kunna bli mer lika Jesus när det gäller Han otroliga karaktär?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *