Jesus – En Närmare Titt På Vem Han är – Del 3

Jesus – predikade att himmelriket har kommit!

När Jesus predikade skulle man kunna säga att han hade ett huvudtema – nämligen Guds rike.(Matteus använder ordet himmelriket, medan Markus, Lukas och Johannes använder uttrycket Guds rike). Han beskrev på olika sätt hur Guds Rike fungerade, och hur du och jag kan leva i den verkligheten idag.

      Himmelriket är nära!

Matt.3:2, Mark.1:15, Joh.3:3, Kol.1:13

Det första Jesus sa var: Himmelriket är nära! Alltså var något annorlunda nu när Jesus kommit, himmelriket med hela dess kraft har kommit till oss! Jesus visade på att allt som finns i himlen nu också finns på jorden, genom honom själv! Han sa att himmelriket finns ”mitt ibland er” – och syftade då på att han nu var där ibland dem! Ordet kan också översättas: ”invärtes i er”, och har då betydelsen att den som tror faktiskt har Jesus i sitt hjärta!  Vi väljer om vi vill ta emot det, eftersom Jesus alltid sa: Gör bättring, eller omvänd er, när han talade om Guds rike.

      Jesus är kung i Guds Rike!

Matt 28:18-20, Fil.2:5-11,

Eftersom Jesus var villig att dö för oss, och på det sättet ödmjuka sig, så har Gud gett honom all makt. Jesus är därför idag upphöjd över alla andra namn, och alla kommer en dag att få bekänna att han är den högste! Oavsett om människor tror på honom eller inte – Jesus är den högste och en dag kommer det att bli synligt för alla!

      Visade att Guds rike var starkare än det onda!

Mark.5:1-16, Luk.9:1, 10:16-21, 11:14-22,

Eftersom Jesu namn är det högsta så måste alla andra namn böja sig när det konfronteras med Hans namn! Demoner har sina namn, men också de måste böja sig! Djävulens makt är besegrad! Det fanns dom som anklagade Jesus för att driva ut demoner med Beelsebul, alltså fienden själv, men Jesus talar dom tillrätta. Istället förklarar Jesus att om han som är Gud driver ut demoner så har Guds rike verkligen kommit! Och eftersom vi har Guds Rike inom oss så kan vi också driva ut demoner, precis som lärjungarna gjorde!

      Visade på himmelriket genom att bota sjuka

Lukas 10:9, 13:10-17,  1 Kor 4:20,

Kännetecknet på Jesus var ju verkligen att han botade sjuka. Överallt kom man med sjuka människor och han helade dem. Också sjukdom har ett namn, och alla namn får böja sig för Jesus! Ingen sjukdom kunde vara kvar i någons kropp när Jesus befallde den att gå! All sjukdom är inte demonisk, men all sjukdom är en konsekvens av syndafallet, och därför underlagt Jesu seger över synden!

      Guds Rike är dyrbart!

Matt.13:44-46,

Här tar Jesus ett par liknelser för att visa hur värdefullt Guds Rike är: Man satsar allt för att få tag på det. På ett sätt är det gratis – det är en gåva, men det kostar ändå allt!

      Vägen i ni Guds Rike

Matt.5:20, Luk.18:17, Matt. 7:21, 11:12,

När Jesus ska beskriva hur man kommer in i Guds Rike, så använder han människor som bilder. Han säger att vi ska vara mer rättfärdiga än de skriftlärda, och det var ju anmärkningsvärt eftersom de tyckte att de gjorde allt så bra. Men faktum är att det krävs fullkomlighet, och det var därför Jesus kom – ingen annan klarade det! Det vi får göra är att ta emot Guds Rike som ett barn tar emot en gåva! Utan förtjänst! Men vi behöver vara ärliga i våra hjärtan och inte bara säga Herre, Herre, utan också följa honom! Vi ska vara aktiva – ”storma fram och rycka det till oss”, säger ordet. Det visar att det finns ett motstånd, och är vi inte aktiva i vår tro, så förlorar vi den!

Samtalsfrågor:
Har du någon gång använt namnet Jesus och sett förändring, vid t.ex. sjukdom?? Berätta för varandra!
Har du varit med och sett hur människor blivit befriade från demoner?
Vad kan det betyda att ”sälja allt” för att få pärlan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *