Jesus – En Närmare Titt På Vem Han är – Del 2

Jesus – gick sin egen väg!

Jesus kallades Rabbi av sina följeslagare, Rabbi är ett judiskt namn för lärare, eller mästare. Men Jesus var inte lik någon annan av den tidens rabbiner. Han talade på ett helt annat sätt, och gick många gånger emot det religiösa ledarskapet.

      Jesus talade på ett fängslande sätt

Mark.4:3-9, Matt.7:24-28, Luk.13:20-21, Luk.15:1-7

Jesus fångade människors intresse genom att tala på ett sätt som berörde deras egen vardag. Han talade t.ex. om att Guds ord var som frön som såddes i jorden, en bild som alla kunde känna igen sig i. Han talade också om huset som var byggt på hälleberget och jämförde det med hur man skulle bygga sitt liv. En gång beskrev han himmelriket med hur en kvinna knådar in mjöl i surdegen, och när de skriftlärda angrep honom för att äta med syndare, så berättar han en liknelse om fåraherden som söker upp det förlorade fåret. Hans berättarkonst saknar motstycke och människorna drogs till Jesus, eftersom han talade med dem på ett vardagligt och nära sätt!

      Jesus talade med makt och myndighet

Matt 7:28-29, Mark.1:27, Matt.8:23-27,

Jesus var en fantastisk lärare, han hade ett sätt att predika som fick människor att lyssna, men det fanns också något mer bakom Hans ord. När Han talade till de demoner som manifesterade sig i människors liv, så lämnade de omedelbart. När stormen blåste upp på sjön, så talade han till vågorna att vara stilla. Detta fascinerade människor och fick dem att häpna. Här var en lärare som inte bara pratade utan också hade en enorm auktoritet bakom orden!

      Han vågade gå emot de religiösa traditionerna

Mark.3:1-5, Luk.14:1-6, Joh.8:3-11, Joh.3:16-17,

Fariséerna följde Mose lag (Gamla Testamentet) till punkt och pricka, men hade också en massa andra stadgar som dom sa till folket att de måste följa. Därför reagerade de när Jesus gick emot deras regler och istället såg till hjärtat. Till exempel så botade Jesus människor på sabbaten, något som inte skulle få förekomma, enligt de skriftlärde. Men Jesus visade att kärleken till människan måste gå före i allt. Jesus blev upprörd över hur hårda hjärtan fariséerna hade. Jesus hade kommit för att rädda människor, inte döma dem. Han avslöjade fariséernas dömande attityd när han visade nåd mot kvinnan som ertappats med äktenskapsbrott. Han räddade hennes liv, men sa till henne att omvända sig från sitt gamla liv.

      Han avslöjade fariséerna

Mark.7:3-8, Matt.23:14,23-28,

Jesus skräder inte orden när han talar till fariséerna och avslöjar hur de bara vill visa upp en fin och from fasad mot människor, men i själva verket är onda och inte bryr sig om människor ett dugg i sina hjärtan. Det är vår insida som måste bli ren, det handlar aldrig om att verka religiös för att imponera på vare sig Gud eller människor, det måste komma en förändring inifrån. Och Jesus är den ende som kan rena oss, som kan förlåta våra synder och verkligen från insidan förvandla våra liv. Det hjälper inte att diska skålen på utsidan om insidan är full med gamla matrester!

      Vi kan inget dölja…

Mark 10:17-27,

När den här unge mannen kommer fram till Jesus så verkar han ju uppriktigt intresserad av att veta hur han ska få evigt liv. Men Jesus såg att han hade något i sitt liv som var viktigare för honom, nämligen hans rikedom. Det kostar vårt liv att följa Jesus, vi måste ge upp vårt eget. Många är dom som sagt nej till det eviga livet, för att de vill hellre vill leva för sig själva. Det finns också människor som säger att de vill tro, men de är inte riktigt ärliga. Inför människor kan vi låtsas och spela ett spel, men aldrig inför Jesus, han vet hur det ser ut i vårt hjärta. Men Jesus älskade den här mannen står det, även om han valde rikedomen framför Jesus själv. Inget vi gör kan få Jesus att sluta älska dig och mig!

Samtalsfrågor:

Finns det någon särskild liknelse som Jesus berättade som du tycker mycket om?
På vilket sätt kan vi ramla i fällan att bli religiösa istället för uppriktigt troende?
Har du haft något i ditt liv som du verkligen var tvungen att ge upp för att följa Jesus?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *