God morgon, Helige Ande

God morgon, helige Ande är rubriken på en bok som jag löste för väldigt längesen. Jag gillar rubriken på den boken. God morgon, Helige Ande. Det visar att man har ett alldeles speciellt förhållande till Anden. Det låter inte opersonligt och konstlat, utan väldigt vänskapligt och förtroligt!

Det är väl så att om man säger God morgon, så har man antagligen också sagt God natt, vilket innebär att man talats vid dagen innan, och har man sagt god natt har man nog också delat en del andra erfarenheter under dagen också!
Och så tror jag att Gud vill ha det… Han vill ha en nära gemenskap med oss och inte ett formellt och distanserat förhållande. Det förtar inte det faktum att Gud är Gud, och värd all vördnad och tillbedjan. Med Gud är det ju så att Han kan vara både vara nära och förtrolig, samtidigt som han är mäktig och majestätisk och så oerhört stor!

Men jag tror att om relationen med den Helige Ande ska bli så där underbar som den är tänkt att vara, så måste till mer i vår relation än bara den vanliga bönen där Gud endast fungerar den som ska svara på mina böner: Käre Gud, ge mig det här, eller: Käre Gud välsigna den och den… även om Han älskar att fylla våra behov! Vår gemenskap med Anden behöver också innehålla en villighet att lyssna! När hörde du den Helige Ande tala sist? Om en relation bara består av att en talar och den andre lyssnar, så dör den snart ut. Det blir urtråkigt till slut!

Att vara kristen och en efterföljare till Jesus är ju inte att följa en regelbok som säger: Gör så och så… Istället är det ju att på ett personligt sätt lyssna till Andens röst och höra vad Han leder mig till idag! Tänk dig att det Han leder dig till, kanske ingen annan varit med om tidigare! Här ligger äventyr och väntar för den som är modig nog att börja fråga: Helige Ande; vad vill du att jag ska göra just nu?

Det finns bara ett sätt att få den här sortens relation att fungera och det är att börja tro på den! Att lyssna och sen gå! Ingen kan tala om för någon annan hur Andens röst låter, det kan bara din erfarenhet säga dig! Så när du hör något – gör något! Inte förrän du börjat följa kan du säga om det var Gud eller inte.

För en del kanske det kan kännas främmande att tilltala den Helige Ande i bönen. Vi känner oss kanske mer bekväma med att säga Gud, eller Far. Andra talar alltid till Jesus. Den Helige Ande kan för en del kännas lite obekant. Men faktum är ju att det är personen den Helige Ande som flyttar in i vårt hjärta när vi blir frälsta! Han har din kropp som sitt tempel… Han bor där!

Kanske vi ibland tänker: Det är väl inte så viktigt vem man talar till, Jesus, Gud Fadern och Anden är ju ett. Och det är ju sant. Samtidigt så är de tre personer i gudomen med olika uppdrag. Anden är sänd till oss för att vi inte ska vara ensamma, säger Bibeln. Det är därför Han flyttade in i oss när vi kom till tro! Och Han är här för att vara vår Hjälpare. Han är också den som uppfyller oss med sin kraft så vi kan vara himmelens redskap på jorden.

Jag tror inte att den Helige Ande vill vara en anonym Hjälpare i våra liv. Jag tror Han vill vara en personlig och välkänd Hjälpare. Att Han vill att vi skall känna igen rösten som manar oss i vårt inre. Jag tror också att Han väntar på att få höra vår röst säga nåt i stil med: God Morgon, Helige Ande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *