Gud är Kärlek

Den sanning som verkligen kan förvandla liv är att Gud älskar dig och vill hjälpa dig! Många problem skulle bli lösta om du och jag bara kunde få in denna underbara sanning i våra hjärtan.

Kanske säger du: Nej det tror jag inte på, jag har bett och ingenting har hänt, så Gud kan inte älska mig på riktigt.

Men faktum kvarstår: I enlighet med bibelns ord så älskar Gud dig! Det som är skrivet, är skrivet! Inget kan ändra på det. Dina känslor och omständigheter kan försöka tala om för dig att Gud inte alls bryr sig, men dina omständigheter kan inte förändra Guds ord! Du kanske känner dig skyldig till synd, eller du kanske upplever dig misslyckad, men ett bibliskt faktum är fortfarande att Gud älskar dig oavsett och han både kan och vill hjälpa dig! Goda nyheter redan för början, inte sant?

Låt oss ta en titt på detta!

Att veta att Gud älskar dig är det viktigaste för dig att bli fri från vad det än är som plågar dig. Jag menar inte att du bara ska veta om att Gud älskar dig – du behöver veta i ditt hjärta att du är så oerhört älskad av Gud.

Jesus älskar dig. Han dog för dig. Detta är det ultimata tecknet på en gränslös kärlek. Han dog för dig utan att vänta på att du skulle bli perfekt. Han dog för dig medan du var en syndare.  Han dog för dig för att du skulle få ett hopp!

Så här står det i Bibeln:

Gud är kärlek

Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom.
(Joh. 3:16-17 SFB)

Mina älskade, låt oss älska varandra, ty kärleken är av Gud, och var och en som älskar är född av Gud och känner Gud. Den som inte älskar har inte lärt känna Gud, ty Gud är kärlek. Så uppenbarades Guds kärlek till oss: han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom. Kärleken består inte i att vi har älskat Gud utan i att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder. (1Jn 4:7-10)

Det största beviset på Guds kärlek till dig och mig är att Han sände sin Son Jesus till jorden för att ge sitt liv för oss. ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde son”.
Det var Hans kärlek till oss som tvingade honom! Han gjorde det inte för att fördöma oss utan Han gjorde det för att rädda oss, frälsa oss. Detta är något som många missförstått. Många har predikat om Guds dom och hans vrede istället, och undanhållit Guds kärlek för människor.

Jesus visade oss hur mycket vi är älskade!

Jesus talade om Guds kärlek och förlåtelse. Och han visade det för oss. Många frågar sig: Hur kan vi verkligen veta att Gud älskar oss? Det är lätt. Se på Jesus. Se på vad Han gjorde, och hur Han behandlade människor. Han kom för att uppenbara, visa Fadern för oss. Han sa: Jag och Fadern är ett. Han som har sett mig har också sett Fadern.

Filippus sade: ”Herre, låt oss få se Fadern, så räcker det för oss.” Jesus svarade: ”Så länge har jag varit hos er, och du har inte lärt känna mig, Filippus. Den som har sett mig har sett Fadern. Hur kan du säga: Låt oss se Fadern? Tror du inte att jag är i Fadern och att Fadern är i mig? De ord som jag talar till er, talar jag inte av mig själv. Fadern förblir i mig och gärningarna är hans verk.
(Joh 14:8-10 SFB)

Se på Jesus…en snabb titt…Jesus helade människor överallt där han gick. Han hjälpte dem, och visade respekt. Han visade kärlek och respekt även mot dom som hade misslyckats mest. Han besökte dom som var mest hatade i stan och pratade med de människor Han inte “borde” ha talat med enligt den tidens lagar och regler. Läs tex. Lukas 19:1-9, Joh. 4:4-30, 8:1-11,)

En gång när han kom till staden Nain såg han hur man bar ut en död man. Han var den ende sonen till en änka. När Jesus såg denna gråtande kvinna fylld av sorg, så fick Han medkänsla med henne och sa. Gråt inte! Och sen reste han mannen upp ifrån de döda! Bara för att han såg en kvinna lida! (Luk 7:11-17)

Detta är Faderns hjärta!

Den som inte älskar har inte lärt känna Gud, ty Gud är kärlek. (1Jn 4:8 SFB)

Fadern är kärlek!

Många försöker argumentera och säga att Gud inte bara är god utan kan göra ont också minsann. Men det är inte vad Bibeln lär. Kolla här:

Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.
(1Jn 1:5 SFB)

Det finns inget mörker i Gud Han är ren kärlek. Och bara ljus!
Med detta menas att det är omöjligt för Gud att inte älska dig! Och Han älskar dig inte pga. vad du gjort eller inte gjort. Han älskar dig eftersom han är kärlek!

Låt oss ta ett annat exempel:

När alla andra ville kasta sten mot kvinna som ertappats med äktenskapsbrott, så kastade aldrig Jesus nån sten. Han lugnade ner situationen och människor lommade iväg. Varför? För Jesus kom inte för att döma eller fördöma världen, utan för att visa vem Gud verkligen är för världen!

Då kom de skriftlärda och fariséerna fram till honom med en kvinna som hade gripits för äktenskapsbrott. De ställde henne mitt framför sig och sade: ”Mästare, den här kvinnan greps på bar gärning, när hon begick äktenskapsbrott. I lagen har Mose befallt oss att stena sådana. Vad säger då du?” Detta sade de för att snärja honom och ha något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och skrev med fingret på marken. När de stod kvar och frågade honom, reste han sig och sade: ”Den som är utan synd må kasta första stenen på henne.” Och han böjde sig ner igen och skrev på marken. När de hörde detta gick de därifrån, den ene efter den andre, de äldste först, och han blev lämnad ensam kvar med kvinnan som stod där. Jesus reste sig upp och sade till henne: ”Kvinna, var är de? Har ingen dömt dig?” Hon svarade: ”Nej, Herre, ingen.” Då sade Jesus: ”Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer!” (Joh. 8:3-11 SFB)

 

Gud var där när det jobbiga hände

Ja, min kära bror eller syster, Gud vet om allting. Han var där när de där svåra och hemska sakerna hände dig. Han kände smärtan när människor behandlade dig illa. Han känner den sorg du bär i ditt hjärta.

Han såg också när du gjorde de där misstagen som orsakade en massa problem i ditt liv. De där sakerna som du ångrar idag, men fortfarande betalar konsekvenserna för. Han har sett synden och han sett felstegen…alltihop, och ändå så är Hans kärlek till dig fortfarande densamma. Om någon nån gång har sagt till dig att Gud inte älskar dig längre om du har syndat eller tagit felsteg i livet, så låt mig få berätta sanningen för dig; Gud älskar dig fortfarande. Han bryr sig fortfarande om dig. Hans kärlek förändras aldrig.

Du tillhör Gud

Jag vet att det kan vara svårt att förstå, men lita på mig, jag vet vad jag talar om. Jag vet att det kan vara riktigt svårt att förstå att Gud verkligen älskar dig, men Han gör det. För om du har tagit emot Jesus i ditt liv så tillhör du honom. Du har ditt namn skrivet i Livets bok! Det är fantastiskt! Himlen tillhör dig!

Men vi har vårt medborgarskap i himlen, och därifrån väntar vi Herren Jesus Kristus som Frälsare.
(Fil 3:20 SFB)

Dörrskylten hänger redan och dinglar på dörren i himlen! Du är Hans barn! Jag tvivlade på detta i många år. När jag växte upp fick jag ofta höra en massa negativa saker om mig, och på grund av det så kände jag mig alltid utanför, kände att jag inte var god nog åt mina kompisar.
Och så smög sig tanken in att Gud kanske var likadan. Att Han inte heller kunde älska mig, för jag var inte tillräckligt bra. Och jag var rädd. Rädd att Han inte ville att jag skulle komma till himlen. Mina kompisar ville ju inte ha mig. Kanske var Gud likadan?

En kväll så fick jag nog av alla negativa tankar och ropade ut till Gud: (Inte första gången…) Jag sa till Gud: jag måste få veta hur det ligger till, tillhör jag dig på riktigt eller inte? Jag hade i många år drömt mardrömmar om att Jesus skulle komma tillbaka och hämta dom som tillhörde honom. (Det kommer Han att göra står det i Bibeln.)

Jag drömde att jag stod hemma på vedbacken och såg hur det blixtrade och så lyste det ett kors på himlen och så kom Jesus tillbaka. Men jag fick inte följa med. Alla mina vänner följde med och de var så glada, men jag stod kvar hemma, lämnad kvar för jag var inte bra nog. Jag dög inte. Den här drömmen kom tillbaka med jämna mellanrum, och som du förstår så var jag helt förtvivlad inuti mitt hjärta.

Men den här kvällen så hände nåt. Jag böjde knä vid sängen och precis när jag sa till Gud: ”Jag måste få veta om du älskar mig, och om jag verkligen tillhör dig”, så kände jag att jag skulle slå upp Bibeln, och direkt får jag upp Johannes 14:de kapitel där det står så här:

”Edra hjärtan vare icke oroliga. Tron på Gud; tron ock på mig. I min Faders hus äro många boningar; om så icke voro, skulle jag nu säga eder att jag går bort för att bereda eder rum. Och om jag än går bort för att bereda eder rum, så skall jag dock komma igen och taga eder till mig; ty jag vill att där jag är, där skolen I ock vara.
(Joh 14:1-3 Bibeln)

Det var det där sista som slog ner som en bomb i mitt hjärta: ”ty jag vill att där jag är, där ska ni också vara!” Det var som att Jesus stod bredvid mig där vid sängen och sa: Inger, jag vill att du ska vara där jag är. Alla mina tvivel försvann, all min osäkerhet på om jag tillhörde Gud blåste bort, och jag har aldrig någonsin tvivlat på att jag tillhör Gud sen dess. Och jag har aldrig någonsin drömt de här mardrömmarna igen. Jag tillhör Jesus!

Och det är samma för dig min vän! Om du tagit emot Jesus som din Frälsare så tillhör du Honom!

Du är Hans barn!

Om du är född på nytt så är du son eller dotter till den Högste! Du har rättigheter och privilegier som Hans familjemedlem.

Se, vilken kärlek Fadern har skänkt oss: att vi får kallas Guds barn, och det är vi också. Världen känner oss inte, därför att den inte har lärt känna honom.
(1Jn 3:1 SFB)
Ty alla som drivs av Guds Ande är Guds söner. Ni har inte fått slaveriets ande, så att ni på nytt skulle leva i fruktan. Nej, ni har fått barnaskapets Ande, i vilken vi ropar: ”Abba! Fader!” Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn. (Rom 8:14-16)

Vi är inte slavar som behöver leva i fruktan. Vi är Guds barn. Bara tänk på det en stund, särskilt om du tror att Gud är en hård och krävande Gud.

 

 

För Honom är du Hans älskade barn, och Han väntar att du ska komma till honom som hans son eller dotter. Du vet, komma som ett barn som litar på Honom. Han vill att du skall kalla honom för din Far. Eller Pappa, faktiskt.

Den här relationen till Gud bekräftas i ditt hjärta genom den Helige Ande. Anden vittnar hela tiden i ditt hjärta om att du är Guds barn, att du tillhör Honom. Är inte det underbart? Lyssna till det! Lita på det!

Och eftersom ni är söner, har Gud sänt i våra hjärtan sin Sons Ande som ropar: ”Abba! Fader!” Så är du inte längre slav utan son, och är du son är du också arvinge, insatt av Gud. (Gal 4:6-7 SFB)

Ordet Abba, är ett intimt ord. Ett ord för en nära Fader-barn relation. Du är genom frälsningen adopterad in i din himmelske Faders familj.
Han älskar dig som en riktig familj älskar. Men Han är perfekt i sin kärlek, inte som fäder och andra familje-medlemmar här på jorden som ibland gör misstag och dåliga saker. Du har en perfekt Far i himlen, perfekt i sin kärlek till dig!

Han vill ha gemenskap med dig!

Vi är skapade att vara tillsammans med Gud. Att umgås med Honom. Vi är inte bara skapade att tjäna Gud och arbeta för honom. Vilket har blivit missförstått ibland. Det är lätt att tänka att Gud bara är intresserad av mig för att jag ska göra något för Honom.

Men nej, Jesus kallar oss för vänner. Vi är Guds vänner. Tänk på det en stund. Du är inte bara en tjänare. Du är Hans barn och Han älskar dig. Du är Hans vän. Han vill prata med dig. Han vill ”hänga” med dig!

Vi är kallade att ha gemenskap med Gud!

Gud är trofast som har kallat er till gemenskap med sin Son Jesus Kristus, vår Herre.
(1Kor 1:9 SFB)

Faktum är: Det är därför du är skapad av Gud från först början. Att ha gemenskap med honom!

Om du läser om Adam och Eva i lustgården, innan synden kom in i världen, så står det att Gud vandrade omkring där med Adam och Eva. Han var tillsammans med dom. Detta är syftet med våra liv!

Vid kvällsbrisen hörde de HERREN Gud vandra i lustgården.
(Gen 3:8 SFB)

Här menas att bön först och främst är att bara samtala med Gud! Är inte det underbart!

Gud vill ta hand om dig.

Gud älskar dig och du är Hans favorit! (det är vi allihop, förstås..) Du har någon som älskar och bryr sig om dig. Det kanske kan vara svårt att förstå nu. Jag vet… När man kämpar med negativa tankar så kan det vara svårt att ta emot det faktum att du är älskad. Om du har blivit sårad av människor, så kan det vara så att du är torterad av känslor som säger att ingen älskar dig. Men, våra känslor säger inte alltid sanningen!

Ju mer du låter Guds ord betjäna och hjälpa dig, och ju mer du tänker på Guds kärlek till dig istället för vad människor har sagt eller gjort, ju mer kommer du att uppleva Guds kärlek i ditt liv. Dina tankar kommer så småningom att förändras.

En anledning till att vi mår dåligt är att vi känner oss övergivna. Vi känner oss ensamma och vill att någon tar hand om oss. Vi vill känna oss trygga och säkra med någon.

Gud har lovat att aldrig lämna oss.

Gud vill att du ska veta att du är trygg tillsammans med Honom. Hans ord påminner oss om och om igen att Han aldrig skall lämna oss eller överge oss – att Han är vår Far som tar hand om sina barn.

Lev inte för pengar, utan nöj er med vad ni har. Gud har själv sagt: Jag skall aldrig lämna dig eller överge dig. Därför kan vi frimodigt säga: Herren är min hjälpare, jag skall inte frukta. Vad kan en människa göra mig? (Hebr. 13:5-6 SFB)

Författaren hade hört om några tråkiga erfarenheter som dom kristna hade gått igenom. I versen innan så bad han mottagarna att tänka på dom som var bundna och satt i fängelse. Han ger ett väldigt vist och viktigt råd till läsarna; han vill att dom skulle vara nöjda med det dom hade, eftersom Gud hade lovat att vara med dom oavsett omständigheter. Ingen anledning att sträva efter jordiska saker. Gud sa: Jag ska aldrig lämna dig eller överge dig. Detta är ett löfte från din Far i himlen! Han kommer aldrig att lämna dig. Han är din hjälpare och har alltid en utväg ur allting.

Den här versen säger att vi frimodigt kan säga att Gud är vår hjälpare! Tryck in det i ditt hjärta! Tala ut det högt! Gud kommer aldrig att lämna dig eller överge dig! Han är alltid på din sida! Även om det inte känns så (det har andra förklaringar) så kvarstår faktum: Gud är alltid med dig!

Sen fortsätter författaren: Jag är inte rädd för vad människor kan göra mot mig. Detta är en grundläggande kunskap som vi alla behöver lära oss. Oavsett vad människor gör eller har gjort mot oss. Oavsett vad dom säger. Oavsett dåliga omständigheter – Gud har lovat att aldrig lämna oss.

Med det menas att Han är vid din sida just nu; just precis där du är, till och med om du känner dig omgiven av mörker. Guds ljus finns i dig om du är frälst och Gud kommer aldrig att lämna dig!

Ingen och ingenting kan skilja dig från Gud!

Jag ger dem evigt liv, och de skall aldrig någonsin gå förlorade, och ingen skall rycka dem ur min hand. Vad min Fader har gett mig är större än allt, och ingen kan rycka dem ur min Faders hand.
(Joh 10:28-29 SFB)

Detta är en av mina favoritversar i bibeln. Saker och ting försöker alltid att dra oss ur Guds hand, men inget kan lyckas göra det! Vi är trygga i Hans händer!

Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som skall komma, varken makter, höjd eller djup eller något annat skapat skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.
(Rom 8:38-39 SFB)

Här betonar Paulus just det – ingenting kan skilja oss från Guds kärlek. Det spelar ingen roll vilka slags krafter som försöker ta kommandot i ditt liv. Kom ihåg – ingenting du gör eller ingenting som någon annan gör kan skilja dig från Guds kärlek!

Du tillhör Guds hus

Tidigare läste vi den här versen:

Och eftersom ni är söner, har Gud sänt i våra hjärtan sin Sons Ande som ropar: ”Abba! Fader!” Så är du inte längre slav utan son, och är du son är du också arvinge, insatt av Gud. (Gal 4:6-7 SFB)

Vi är Guds söner och döttrar. Och som Guds söner har vi ett arv i Honom – på grund av vad Jesus har gjort för oss. Vi är medarvingar till Jesus! Med det menas faktiskt att vi har samma rätt inför Gud som Jesus har. Helt otroligt!

Ofta tänker vi oss som tjänare till Gud. Och självklart är vi det. Vi vill tjäna Gud och vis ska tjäna Gud och alltid göra så. Men i biblisk mening är vi inte bara tjänare, vi är söner – vi ärver! (och om du undrar…även om vi är kvinnor så har vi ”söners rätt”….i Jesus är vi alla lika på den punkten!

”Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. ”Gal 3:28 SFB

Genom Kristus så har vi blivit familj hos Gud. Nån har sagt: Kristendomen är inte en religion – det är en familjeangelägenhet! Det handlar om Gud, Fadern, Hans son Jesus Kristus, vår bror, och om oss som blivit födda in i familjen genom tron på Jesus!
Vi blev köpta av Honom till ett högt pris – Jesu eget blod (nästa lektion kommer att handla om honom, helt och hållet) men nu så tillhör vi Guds hus!

Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn. Men är vi barn är vi också arvingar, Guds arvingar och Kristi medarvingar, lika visst som vi lider med honom, för att också bli förhärligade med honom.
(Rom 8:16-17 SFB)

Vi är medarvingar till Kristus, med det menas att vi har förmåner som sådan, men det kommer alltid att bli svårigheter. Varför? För att som Guds barn så har vi en fiende som vill få oss att gå miste om det som lovats oss. Men han är besegrad och har egentligen ingen rätt att göra som han gör.

Grejen är: Du tillhör Gud! I Romarbrevet 8 så talar Paulus om det inre vittnesbördet som vi har. Den helige Ande talar i ditt hjärta, och säger att du tillhör Gud. Att du är hans barn. Du kanske säger att du aldrig hör det. Nej, det är möjligt, men då beror det inte på att Gud inte talar, utan det beror på att det finns så många andra höga röster i ditt liv just nu, så det blir svårt att höra den stilla rösten inombords. Men oavsett om du hör det eller inte så talar din Far i himlen, in i ditt hjärta genom den Helige Ande: Mitt barn, jag älskar dig och jag bryr mig om dig!

Gud är en god Far som tar hand om sina barn.

Gud är en god Far och bryr sig om varje område i våra liv. Inget för smått och inget för stort.

Därför säger jag er: Gör er inte bekymmer för ert liv, vad ni skall äta eller dricka, inte heller för er kropp, vad ni skall klä er med. Är inte livet mer än maten och kroppen mer än kläderna? Se på himlens fåglar. De sår inte, de skördar inte och samlar inte i lador, och ändå föder er himmelske Fader dem. Är inte ni värda mycket mer än de? Vem av er kan med sitt bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd? Och varför gör ni er bekymmer för kläder? Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er att inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem. Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset, som i dag står på ängen och i morgon kastas i ugnen, hur mycket mer skall han då inte klä er? Så lite tro ni har! Gör er därför inte bekymmer och fråga inte: Vad skall vi äta? eller: Vad skall vi dricka? eller: Vad skall vi klä oss med? Efter allt detta söker hedningarna, men er himmelske Fader vet att ni behöver allt detta. Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er alltså inte bekymmer för morgondagen. Den skall själv bära sitt bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.
(Mat 6:25-34 SFB)

En god Far tar hand om sina barn. Han lämnar dom inte åt att klara sig själva, utan han förser dom och ger dom vad dom behöver. Det är en riktig Fars hjärta.

Jag är glad att jag hade en mycket bra pappa. Som barn så litade jag alltid på honom. Jag visste att han skulle ta hand om mig. Jag ifrågasatte aldrig det! Jag behövde inte gå till honom och be: Snälla pappa, kan jag inte få lite mat idag? Jag visste att han skulle ge mig vad jag behövde. Vi var inte rika på något sätt, men ändå litade jag på honom. Min Far var också en snäll man som alltid var där för att hjälpa om det behövdes. Så jag kommer ihåg att när jag hade problem, (vilket hände lite nu och då…) så hjälpte han mig alltid. Jag kunde alltid lita på det. Han talade om när jag gjorde fel, men han fördömde mig inte.

Min pappa gav mig ett gott exempel på hur en god pappa kan vara. Han var inte alls fullkomlig, men väldigt bra. Men jag vet att min Far i himlen är en fullkomlig Far! Och om min jordiske far kunde behandla mig så väl, hur mycket ska då inte en underbar och älskande Gud kunna göra det!

Vem bland er ger sin son en sten, när han ber om bröd, eller en orm, när han ber om en fisk? Om ni som är onda förstår att ge era barn goda gåvor, hur mycket mer skall då inte er Fader i himlen ge det som är gott åt dem som ber honom.  (Mat 7:9-11 SFB)

Vår himmelske Far säger att vi inte ska bekymra oss om det vardagliga som vi behöver; mat på bordet, kläder och annat nödvändigt. Han vet att vi behöver det och i dom bibelversar vi läste så försöker Jesus övertyga sina lärjungar att om vår Far i himlen kan ge mat åt fåglarna så kan han också hjälpa oss med det vårt dagliga bröd. Och om han kan ge kläder till de vackra blommorna, så kan han också klä oss!

Det är som att Jesus ville att hans lyssnare skulle få ett perspektiv på saker och ting! Hur kunde dom ens tänka tanken att Gud inte skulle vilja hjälpa dom! Gud som håller hela universum i sin hand. Han som bryr sig om hela sin skapelse!

Varför är detta så viktigt att veta? Det är viktigt för Gud vill att vi ska veta att vi aldrig är ensamma när svåra tider kommer i våra liv. Han vill att du och jag ska känna honom så väl att vi är trygga med honom! Han vill inte att hans barn ska vara oroliga och ängsliga.

Vad är nyckeln då till att få se Gud verka i våra liv? Hur kan jag komma bort från känslan av att vara utelämnad åt mig själv? Jo, det är att låta orden om Guds kärlek och omsorg om oss bli mera verkligt än allt annat som vi tänker och känner.

Säger jag att detta är enkelt? Nej! Det kan vara svårt att få in Guds ord i våra hjärtan eftersom vi har vårt gamla sinne (våra tankar, känslor osv) som säger att ” Gud bryr sig inte om mig”, och ”Jag är inte värd Guds omsorg” osv. Vår gamla människa är fylld av fruktan och oro. Men det finns en väg ut och det är att fokusera på Guds löften och sanningen i Guds ord, och den sanningen ska sätt oss fria!

Gud är verkligen en Far som tar hand om oss. Jag har fått lära mig att Gud är pålitlig och vill bara säga: Gud är en Far som tar hand om oss! Han är den bäste Fadern någonsin!

En del kristna tycker det är svårt att tro att Gud verkligen bryr sig om. De älskar Gud och är tacksamma för allt som han har gjort för dem, de tjänar Gud och kan göra mycket för Honom men dom har svårt att bara ta emot Hans kärlek.

Dom är lite lika den andre sonen i liknelsen om den förlorade sonen, den som någon har kallat för den ”förtorkade” sonen:

Vidare sade han: ”En man hade två söner. Den yngre sade till sin far: Far, ge mig min del av egendomen. Då delade han sin egendom mellan dem. Kort därefter packade den yngre sonen ihop allt sitt och for långt bort till ett främmande land. Där förde han ett utsvävande liv och slösade bort det han ägde. Men när han hade gjort slut på allt, kom en svår hungersnöd över det landet, och han började lida nöd. Då gick han bort och slöt sig till en av inbyggarna där, som skickade ut honom på sina ägor för att vakta svin. Han skulle gärna ha velat äta sig mätt på de fröskidor som svinen åt, men ingen gav honom något. Då kom han till besinning och sade:
Hur många daglönare hos min far har inte mat i överflöd, och här håller jag på att dö av svält. Jag vill stå upp och gå till min far och säga till honom: Far, jag har syndat mot himlen och inför dig. Jag är inte längre värd att kallas din son. Låt mig få bli som en av dina daglönare. Och han stod upp och gick till sin far. Medan han ännu var långt borta, fick hans far se honom och förbarmade sig över honom. Fadern skyndade emot honom, föll honom om halsen och kysste honom. Sonen sade till honom: Far, jag har syndat mot himlen och inför dig. Jag är inte längre värd att kallas din son.
Men fadern sade till sina tjänare: Skynda er att ta fram den bästa dräkten och klä honom i den och sätt en ring på hans hand och skor på hans fötter! Och hämta den gödda kalven och slakta den, och låt oss äta och vara glada. Ty min son var död men har fått liv igen, han var förlorad men är återfunnen. Och festen började. Men hans äldre son hade varit ute på ägorna.
När han kom och närmade sig gården, fick han höra musik och dans. Han kallade då till sig en av tjänarna och frågade vad detta kunde betyda. Tjänaren svarade: Din bror har kommit hem, och din far har slaktat den gödda kalven, eftersom han har fått honom välbehållen tillbaka.
Då blev han förargad och ville inte gå in. Fadern kom ut och försökte övertala honom, men han svarade sin far: Här har jag alla dessa år slavat under dig och aldrig överträtt ditt bud, och mig har du aldrig gett ens en killing, så att jag kunde vara glad med mina vänner. Men när han där kommer hem, din son som har gjort slut på vad du ägde tillsammans med horor, då har du för hans skull slaktat den gödda kalven.
Fadern sade till honom: Mitt barn, du är alltid hos mig, och allt mitt är ditt. Men nu måste vi ha fest och glädja oss. Ty denne din bror var död men har fått liv igen, han var förlorad men är återfunnen.”
(Luk 15:11-32 SFB)

I den här liknelsen kan du verkligen se Faderns hjärta för sina barn. Först visar han sin kärlek till den sonen som slarvat bort sitt arv. Han kom hem som en förlorare men mötte bara kärlek från sin Far! Han förväntade sig inte det, han trodde att han bara skulle få bli en tjänare i i huset, men Fadern välkomnade honom hem som sin son, oavsett vad han hade gjort. Han satte in sonen is sin forna position igen. Det är vad som hänt för oss! När vi blev frälsta satte Gud tillbaka oss i vår förlorade position som barn i hans familj!

Den här liknelsen talar om för oss att vi inte kan förtjäna Guds rike. Vi måste ta emot det som en gåva. Den andre sonen var hemma och tjänade sin Far. Du kan se i texten att sonen hade varit väldigt trogen i sin tjänst och gjort allting som han skulle. Han var hemma på gården medan hans bror var ute och levde ett utsvävande liv.

När den yngre brodern kom tillbaka och Fadern välkomnade honom, så blev den hemmavarande sonen arg. Han blev arg och bitter och avundsjuk på sin andre bror. Han hade själv velat ha den här uppmärksamheten från Fadern, men tyckte att Far inte brydde sig.

Kanske du är en av de där trogna kristna som har tjänat och tjänat i församlingen. Du har arbetat hårt och förväntat dig att Gud skulle göra något särskilt för dig. Men inget har hänt. Istället så har andra, som i dina ögon inte gjort hälften så mycket som du, blivit välsignade av Gud. Plötsligt har du känt avundsjuka och bitterhet stiga upp i ditt hjärta; ”Jag har minsann arbetat så hårt i alla år, och aldrig är det någon som ser mig. Gud bryr sig inte om mig.”

Men du förstår: Gud älskar dig! Och du behöver inte bevisa något för honom. Gud välsignar dig inte för att du förtjänar det, utan för att du är Hans barn och Han älskar dig!

Fadern i den här liknelsen sa till sin son: Allt mitt är ditt! Be och du skall få det av mig. Det riktigt tragiska med den här berättelsen är att den förtorkade sonen hade tjänat sin far i alla dessa år utan att känna sin fars hjärta. Han förstod inte faderns stora kärlek och kunde därför inte ta emot den!

Min kära bror, eller syster…jag ser det hela tiden när jag möter kristna. Dom tror inte att Gud kan älska dom så mycket. De tror inte att Gud bryr sig. Men det gör han. Han är en God Far!

Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, som i Kristus har välsignat oss med all den himmelska världens andliga välsignelse, (Ef 1:3 SFB)

Du är välsignad med all den andliga välsignelse som finns i himlen! Det är Guds tankar för dig – Hans vilja för ditt liv!

Dåliga Fäder

Kanske du hör till dom som har dåliga erfarenheter av din pappa eller styvpappa. Då kan du kanske uppleva det problematiskt med vad jag just sa om att Gud är en god far. Det finns många människor som har svåra erfarenheter från sina familjer och sin barndom.

Om du har sådana upplevelser är det viktigt att du ser att det är skillnad på dina upplevelser av hur en far är och på den bild som Gud ger oss i Bibeln om hur en riktig pappa är. Vad vi alla behöver förstå är att det faderskap vi talar om här är perfekt. Inte ett sådant faderskap som somliga jordiska fäder praktiserar.

Det är något riktigt hemskt att bli misshandlad eller felaktigt behandlad av den som egentligen är insatt av Gud som den som ska beskydda och ta hand om oss. Men på grund av synden så förekommer det. Och tyvärr ganska ofta. Sådana erfarenheter kan göra mycket skada i våra liv, och det kan också påverka vår relation till Gud. Det kan påverka vår förmåga att lita på Gud, och göra det svårt att tro att Han verkligen vill och kan hela och läka det som hänt.

För att bli hjälpt om du har den här bakgrunden så är det mycket som behöver hända, men jag tror att det allra viktigaste är att se att även om du aldrig haft en Far som älskar dig, så har du NU en Far som älskar dig! En Far som aldrig nånsin skulle behandla dig på ett felaktigt sätt!

En del människor som jag har suttit i samtal med har frågat: Var Gud var när allt det här hemska hände? Varför grep inte Gud in och stoppade alltihop? Hur kan han säga att Han bryr sig om mig och ändå så gjorde han inget för att förhindra det?

Det finns inget kort och enkelt svar på det, det behövs en del förklaringar, men det är så här: Allt som händer i den här världen är inte Guds vilja. Gud hatar alla slags övergrepp, misshandel, verbalt eller fysiskt och vill inte att någon ska gå igenom något sådant.

Om någon har sagt till dig att Gud tillåter det för att du skall lära dig något av det, eller att du förtjänar det, så kan jag bara säga att det inte är sant! Gud har aldrig med sådant att göra. Han är en god Gud!

 

Men, vi lever i en syndfull värld och människor över hela världen ger sig själva till all slags synd: Lust, våld, och andra mörka handlingar. Sådant är alltid inspirerat från vår fiende, satan. Och när vi lever i den här världen så möter vi sådana saker, även om vi själva inte vill ha något med det att göra. Vi alla möter det på olika sätt i våra liv.

Varför grep Gud inte in? För Gud behöver människor som gör Hans vilja och är Hans händer och fötter på jorden. Gud verkar genom människor. Det kan finnas många olika orsaker till att detta hände dig, och jag kan inte säga exakt varför eftersom jag inte känner till din historia, och ibland vet vi inte varför överhuvudtaget.

Men vet det här: Gud finns absolut inte bakom något av det onda som har hänt dig och Han ville inte att det skulle hända dig! Och Han vill upprätta dig från all smärta
så du kan resa dig upp som en helad man eller kvinna! Han kan ta det dåliga som hänt och vända ditt liv till ett liv fullt av glädje och kärlek!

Gud är god och bara God

Alldeles för många gånger så har man presenterat Gud som en som kommer både goda och onda saker. Det är inte sant. Gud är god och inget annat än god, och om någon säger något annat, så är de inte trogna mot Bibeln. Läs själv:

Allt det goda vi får och varje fullkomlig gåva är från ovan och kommer ner från ljusens Fader, hos vilken ingen förändring sker och ingen växling mellan ljus och mörker. (Jak 1:17 SFB)

Bara goda gåvor kommer från Gud. Inget annat. Gud förändras inte. Inga skuggor. Inget mörker. Och ingen växling!

Bed och ni skall få, sök och ni skall finna, bulta och dörren skall öppnas för er. Ty var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas. Vem bland er ger sin son en sten, när han ber om bröd, eller en orm, när han ber om en fisk? Om ni som är onda förstår att ge era barn goda gåvor, hur mycket mer skall då inte er Fader i himlen ge det som är gott åt dem som ber honom. (Mat 7:7-11 SFB)

Här är ytterligare en beskrivning på en god far. Han ger dig inte dåliga saker när du ber om något gott. Han ger inte en orm när du ber om en fisk. Vilken hemsk far skulle göra något sådant? Och ändå är det så som många har beskrivit Gud! Om en jordisk far begår onda handlingar mot sina barn så har vi lagar som hindrar honom från att göra det. Vi straffar också människor som gör sådant. Och så tror vi att Gud skulle va en sån Far! Kan du se hur galet det är! Gud ger oss vad gott är – inte vad ont är!

Bli rotad i Guds kärlek

Därför böjer jag mina knän för Fadern, han från vilken allt vad Fader heter i himlen och på jorden har sitt namn. Jag ber att han i sin härlighets rikedom skall ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande, och att Kristus genom tron skall bo i era hjärtan och ni skall bli rotade och grundade i kärleken. Ni skall då tillsammans med alla de heliga kunna förstå bredden och längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek, som går långt utöver vad någon kan förstå. Så skall ni bli helt uppfyllda av all Guds fullhet.
(Ef. 3:14-19 SFB)

Paulus bad att de kristnas skulle bli rotade och grundade i Guds kärlek. Att de skulle förstå hans oerhörda kärlek! Målet var att de helt skulle bli uppfyllda av Guds fullhet!

Sammanfattning:

Du är älskad!

Kanske att du har människor runtomkring som får dig att må dåligt, och kanske du känner det så, att ingen älskar dig.

Men även om det skulle vara så illa att absolut ingen människa älskar dig, så älskar Gud dig! Han är din Far som älskar dig, och Honom kan du lära känna på ett nytt och verkligt sätt genom Hans ord!

Det kan också vara så att du på grund av det här har svårt att älska dig själv. Jag antar att jag inte är ensam om att ha stått och tittat i spegeln, och inte kunnat älska den personen som jag ser där. Men stanna upp där en stund framför spegeln och säg till dig själv: Kolla, där står en som är älskad av Gud!

Missförstå mig inte…Gud vill att du ska ha goda och hela relationer omkring dig. Och han vill ge dig vad ditt hjärta längtar efter när det kommer till familj och vänner. Men just nu… om du känner dig övergiven, fokusera på Gud och Hans kärlek till dig.

Tänk på det, meditera på bibelversarna som vi läst. Be den Helige Ande att uppenbara sanningen för dig. Du kommer inte att förstå det här av egen kraft. Det behövs en övernaturlig förståelse, en uppenbarelse. Och den Helige Ande är där hos dig för att upplysa dig – visa dig hur mycket Gud älskar dig!

Gud vill ta hand om dig. Han har lovat att aldrig lämna dig – Han är alltid vid din sida! Du behöver inte känna det för att det ska vara sant. Det är sant och du kan lita på det!
Om du är frälst så hör du till Gud! Du är hans barn och som en god Far så älskar Han dig och ger dig vad gott är. Det dåliga i ditt liv kommer aldrig från Gud. Och om du ber om något gott så ger Han dig inte något ont.

Kanske din förmåga att lita på Gud har blivit skadad på grund av dina erfarenheter, men det finns en väg ut ur det. Det första steget är att se att du har EN Far som älskar dig. Som aldrig kommer att behandla dig felaktigt.

Ibland kan det kännas som att Guds kärlek är lite för mycket för att förstå. Hur kan det vara möjligt att den kärleken är på riktigt? Bli inte förvånad om du känner så ibland, för även Bibeln säger att det ”övergår vårt förstånd”. Med det menas att vi förstår det inte om vi inte förnyar våra sinnen, men i vårt inre, där kan vi se det!

I vår ande vet vi att vi tillhör Gud – det är ingen tvekan för vår inre människa. Men vad vi behöver är att förnya sinnet så våra tankar och våra känslor så småningom också kommer att förstå att vi är älskade!