Att Möta Svårigheter Nr 2

Se dina misslyckanden i vitögat – gå vidare!

Vi vill ju alltid lyckas med det vi gör, och ändå misslyckas vi ibland. När Gud ser att vi gör misstag betyder inte det att Gud nu ser oss som helt misslyckade personer! Det som betyder nåt är hur vi hanterar vårt misslyckande!

Josua och folket vann seger vid Jeriko, men inte vid staden Ai. Där uppenbarades istället att en bland folket hade syndat, och synden ledde till nederlag.

Läs: Josua 7:1-10

Principer

  •      Vi misslyckas när vi inte frågar Gud om ledning

Josua gjorde misstaget att fråga människor om råd istället för Gud. Vi behöver fråga oss: Vad säger Gud till mig nu? Vilken ledning får jag när jag läser Guds ord? Spelar ingen roll hur visa och gudfruktiga människor är, det finns ingen som kan ersätta Gud!

  •      Även människor med rätt motivation kan misslyckas

Josua var en gudfruktig man, och var kallad och smord att leda Israels folk. Men även Han misslyckades. Dagen då vi aldrig misslyckas kommer förmodligen aldrig…. vi måste lära oss att vi kan segra och var ledda av Gud, även om vi ibland misslyckas!

  •      Gårdagens bönesvar går inte att leva av imorgon!

Vi luras ofta att slappna av i vårt böneliv när vi fått se hur Gud hjälpt oss i en situation. Josua fick se en stor seger vid Jeriko, eftersom han följde Gud plan där, men glömde bort att fråga Gud om nästa stad – trodde att han kunde åka snålskjuts på förra segern!

     När du misslyckas – skyll inte ifrån dig!

  1. Josua blottade en svaghet när han började skylla på Gud, snarare än att själv ta ansvar för situationen. Han var Guds tjänare och borde ha lyssnat på Guds röst! Gud kan – till skillnad från oss, inte misslyckas!
  2. Skyll heller inte på andra! Det är lätt att gömma sig bakom fraser som: det beror på mina föräldrar, min uppväxt, mina omständigheter osv. Oavsett vad vi varit med om tidigare kan vi vara segrare!

  •      När du misslyckas – ändra inte på Guds plan med ditt liv!

Bara för att Josua misslyckades en gång vid Ai, innebar inte det att Gud tog ifrån honom kallelsen som ledare för Israel. Gud ändrar inte planen för ditt liv, även om du faller. Gud ångrar inte sin kallelse. Säg inte: ”Det kanske var fel, jag kanske har missuppfattat det Gud vill att jag skall göra.”

     När du misslyckas – bön ersätter inte handling!

Josua bad när Gud tillrättade visade honom och sa: Stå upp! Varför ligger du på ditt ansikte? Bedja måste vi göra, men den ersätter aldrig handling! Vi kan misslyckas – det gör alla. Men Gud ger inte upp med oss för det! Vi får resa oss upp och gå vidare!

Samtalsfrågor:
Vad är det svåraste med att misslyckas?
Har du varit frestad att ge upp någon gång?
Har du någon erfarenhet som du vill berätta om?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *